Kehosi tietää jo vastauksen

Lapsena piirsin omakuvia niin, että pää täytti puolet paperista, ja keho oli kahden sentin mittainen rääpälemäinen tikku. Vaikka tässä oli todennäköisesti kyse lapsen heikosta ymmärryksestä mittasuhteisiin, se kertoo mielestäni samalla tarinaa länsimaisesta ihmiskuvasta. Olemme saattaneet hyvin pienestä asti omaksua, että elämä tapahtuu pään sisällä, ja keho vain suorittaa pakollisia elintoimintojamme. Kehon merkitystä on pienennetty samalla, kun ajattelemisesta on tullut tärkein toimintomme.

kehomieli

Kuitenkin kehossamme piilee uskomaton viisaus ja sen merkityksen vähättelemisellä voi olla dramaattiset seuraukset. Kehomme haluaa aina ehdottomasti omaa parastamme ja toimii aina hengissä säilymisen puolesta. Keho viestii tuntemuksilla, kivuilla, lihasjännityksillä, tunnetiloilla, vireystilan muutoksilla ja lukemattomilla muilla keinoilla siitä, mikä olisi hyvinvoinnillemme parasta juuri nyt.

Mieli sen sijaan on taitava selittelemään kehon viestejä ja sivuuttamaan ne hienovaraiset vihjeet, joilla keho koittaa puhua. Silloin huomiomme saamiseksi kehon on korotettava ääntään ja kehitettävä yhä hälyttävämpiä ilmaisukeinoja. Silloin kuvioon tulee sairastuminen.

Itse olen saanut kokea tämän karusti kantapään kautta. Kun keho on niin rikki, ettei vuoteen pääse ylös sängystä, on siinä ohitettu aika monet viestit ja aika moneen kertaan. Jälkeenpäin on tietysti helppo sanoa, että “silloin olisi pitänyt ymmärtää”.

Ongelma ei ole kuitenkaan pelkästään yksilön. Elämme ympäristössä, jossa aikaansaamista, kiirettä ja ihmeellisiä saavutuksia – sitä päänsisäistä elämää – hurrataan. En tiedä, onko lehtiotsikoihin koskaan nostettu tarinaa ihmisestä, joka vain eli rauhallisesti hengitellen pientä elämää, terveenä ja tyytyväisenä, itseään kuunnellen. Minulta on ainakin mennyt se uutinen ohi.

buddha-199462_1280

Kun on sairas, kehon kuuntelemisesta tulee pakko. Sitä ei voi enää ohittaa. Toivoisin kuitenkin, että kehon viestien merkityksestä puhuttaisiin enemmän jo terveiden ihmisten kohdalla. Uskon, että näin vältyttäisiin monelta vakavammalta sairaudelta. Mitä jos toistuvat vaivat eivät vaadikaan lääkepurkkia, vaan toisenlaista elämänrytmiä, uutta ruokavaliota tai vaikka erilaista työympäristöä? Tai jospa vaivalla on tunneperäiset syyt, joiden käsittelyä keho ystävällisesti pyytää?

Tarvitsemme totta ihmeessä myös ajattelua, mieltämme. Mieli ja keho toimivatkin parhaiten sulavassa yhteistyössä. Ovathan ne lopulta yhtä ja samaa. Yksi ero niillä kuitenkin on: Mieli osaa selitellä, uskotella kuulijalleen mitä tahansa. Keho sen sijaan ei kiertele ja kaartele, se ilmoittaa asiansa suoraan ja rehellisesti. Ja näin varmistaa, että tulee kuulluksi.

❤ Inkeri

Tekstin nimi on lainaus kirjasta Kehosi tietää vastauksen, David I. Rome (2016).

One thought on “Kehosi tietää jo vastauksen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s