Päätöntä kapinointia vai perusteltua kyseenalaistamista?

Hän on semmoinen, joka on aina kapinoimassa kaikkia yleisiä sääntöjä ja yhteiskunnan normeja vastaan. Sä muuten rakastaisit sitä tyyppiä. 

Näin totesi ystäväni minulle eilen. Hän kuvaili toista tuttavaansa ja havahtui, että saatanpa olla ajatuksiltani aika samanlainen. Huvitti, että hän näkee minut sääntöjä vastaan kapinoivana oman tien kulkijana tai ainakin sellaista suuresti ihannoivana, mutta samalla olin syvästi otettu. Siihen suuntaan olen koko ajan pyrkinytkin. Että elämää ei määrittäisi ulkoiset säännöt, vaan oma sisäinen ääni. Ja että sitä ei tarvitsisi selitellä, eikä muiden ääneen ihmetellä, että joku tekee toisin. Se olisi luonnollista. Kaikki tekisivät persoonallisia valintoja. Eläisivät.

wp-image--2012567411

Kapinointi sisältää ehkä hiukan negatiivisen kaiun ja tulee lähinnä mieleen hormonipäissään riehuva teini, joka ilman perusteluja haluaa tehdä aina päinvastoin kuin jokin tylsän kuivakka auktoriteetti. Tai perustellen mielipiteitään korkeintaan sillä, että olisi noloa olla samaa mieltä kuin se mistään mitään tietämätön opettaja tai vanhempi.

Vaikka uskon, että murrosikä tuleekin elämässä vastaan aina uudestaan vähintään jokaisen elämän muutoskohdan myötä, on kuitenkin vissi ero siinä, miten murrosiän kapinointi näyttäytyy esimerkiksi 13- ja 23-vuotiaan elämässä (kun aivojen valkoinen ja harmaa aine on kymmenen vuoden sisällä asettunut vihdoin aloilleen ja ajattelu on  sen myötä pikkuhiljaa selkiytynyt).

Ihailen henkistä kypsymistä, jonka seurauksena yleiset normit tai massan perässä kulkeminen eivät enää ole automaatioita.

Päätön kapinointi on hienostunut perustelluksi kyseenalaistamiseksi, joka on mielestäni kaikkea muuta kuin provosoitunutta meuhkaamista. Se on omien arvojen etsimistä ja löytämistä niiden lapsuudessa ulkoapäin opittujen arvojen tilalle, jotka eivät enää resonoi kehossa eivätkä sielussa. Se on seisomista omien mielipiteiden ja intuition takana arvostamalla samalla sitä, että toisilla ne voivat olla erilaisia. Se on pois astumista muoteista, jotka ovat alkaneet tuntua ahtailta. Ja ehkä jopa sen huomaamista, ettei se 15-vuotias rastatukka omine tahtoineen niin päätön ollutkaan, vain vielä hiukan kypsymätön oivaltamaan syitä eriäville mielipiteilleen. Ja no, ehkä joskus vähän päätönkin.

En siis sanoisi ihannoivani kapinointia sinällään tai ainakaan sen kaikissa muodoissa. Ihailen henkistä kypsymistä, jonka seurauksena yleiset normit tai massan perässä kulkeminen eivät enää ole automaatioita (jos ne ovat sitä joskus olleet). Ihailen herättelevää ajattelua ja tiedostavaa asennetta. Itsensä kuuntelua ja oman tahdon tosissaan ottamista.

Samainen viisas ystäväni, jota kirjoituksen alussa siteerasin, antoi aiemmin suosituksen John Krakauerin Into the Wild -kirjasta, sillä uskoi minun rakastuvan tarinaan täysillä. Kirja on ääriesimerkki oman tahdon mukaan elämisestä. Viimeisiä lukuja lähestyessäni voin lämpimästi suositella tätä luettavaksi kaikille muillekin omaa polkua tallaaville tai sitä tavoitteleville!

❤ Inkeri

4 thoughts on “Päätöntä kapinointia vai perusteltua kyseenalaistamista?

 1. Tämä oli kyllä niin osuvasti muotoiltu, etten keksi mitään lisättävää. Koska halusin kuitenkin sanoa jotakin, kerron sen 🙂

  Ja kyllä; samalla ”ajoneuvolla”, vai pitäisikö sanoa polttoaineella, huristelen omaa polkuani. Välillä ihan tuulispäänä ja välillä kaikki kumit puhki 😀

  Like

 2. Omien polkujensa kulkijat, jotka tekevät päätöksiä ja valintoja muiden mielipiteistä ja ulkoisista säännöistä saavat kyllä varauksettoman ihailuni 🙂 Itsekin tunnistan itsessäni oman tien kulkijan, vaikka aika tavallista elämää elelenkin. Ja Into the Wild on kyllä huikean hyvä kirja 🙂

  Like

  1. Kiitos kommentista Piia, näin on! 🙂 Ja oman tien kulkeminenhan ei aina tarkoita, että pitäisi elää todella normista poikkeavaa elämää, kunhan elää elämää, joka tuntuu itselle todelta ja oikealta. 💕

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s