#aidotkasvot

Viime aikoina on pohdituttanut selfiet. Ja niiden myötä kadonnut autenttisuus kasvokuvista. Tai oikeastaan koko sosiaalisen median vääristämä kuva siitä, miltä näytämme. Kun otamme kameran omaan käteen, on helppo etsiä kuvakulma, josta kasvot näyttävät kapeammilta, silmät suuremmilta ja hiukset tuuheammilta. On helppo valita potrettiin kontrolloitu ilme, jota emme koskaan tosielämässä pidä kasvoillamme. Helppo kääntää kameralle se puoli kasvoista, joka näyttää omaan silmäämme paremmalta ja piilottaa se puoli, jossa luomi on väärässä paikassa tai arpi muistona siitä epäonnisesta koulumatkasta, kun kaatusimme pyörällä naama edellä asfalttiin. Kun joku toinen sitten räpsäisee kuvan yllättävällä hetkellä, järkytymme näkemästämme materiaalista – tältäkö minä näytän oikeasti muiden silmissä?

some1
© John Jönsson

Näin kävi myös minulle hiljattain. Kuvaamisesta innostunut ystäväni ilmoitti haluavansa ottaa minusta kasvokuvia. Innoissani otin mallin pestin vastaan. Otin heti alkuun käyttööni tutut, varmat kamerailmeeni, mutta ystäväni ohjasi minut pian olemaan luonnollisemmin. Niin oudolta kuin se tuntuikin, pyrin rentoutumaan, juttelemaan ja nauramaan, ikään kuin kameraa ei olisikaan minun ja ystäväni välissä. Parhaani mukaan noudatin saamaani neuvoa olla vääntämättä naamaani epäluonnollisiin asentoihin vain kameran tähden.

Some kaipaisi kipeästi enemmän aitoja ihmiskasvoja.

Olin tyytyväinen kuvaussessioomme, kunnes muutaman päivän päästä näin odottamattomat lopputulokset: sateen sotkema tukka, keskeneräiset ilmeet, väärät kuvakulmat, huivi miten sattuu, täysin eri naama kuin kaunistelluissa selfieissäni. Kaiken kauhun päälle ystäväni kertoi, että siltä minä  kyllä elävässä elämässä näytän. Ja kaikki kuvat, joissa yritin näyttää joltain muulta, menivät suoraan roskakoriin.

some3
© John Jönsson

Mitä enemmän kiillotamme todellisuutta ja taktikoimme saadaksemme itsestämme sen täydellisen otoksen muiden ihailtavaksi, sitä kauemmas ajaudumme sen hyväksymisestä, mitä todella olemme. Jokainen piirre, hassu ilme, jokainen kampauksesta karannut hiuskiehkura ja persoonallinen kasvonjuonne on osa sitä upeaa kokonaisuutta, sitä supertyyppiä, joka ansaitsisi ylpeänä näyttää kameralle kaikki nämä luonnolliset puolensa. Mitä järkeä näytellä kameralle jotain henkilöä, jota ei tosimaailmassa ole olemassakaan?

Aluksi olin varma, että on parempi kadottaa nämä kuvat bittiavaruuteen, mutta mitä enemmän niitä varovasti tarkastelin, sitä enemmän aloin yllättäen pitää niistä. Ymmärsin, että tuolta minä arjessa varmaankin näytän.  Hiukset syyskelien stailaamana, huivi kaulassa vähän sinnepäin. Ymmärsin, että saatan olla ainoa, joka ei minua näistä kasvokulmista ole vielä nähnyt, joten miksipä kuviakaan piilottelemaan. Sitä paitsi some kaipaisi kipeästi enemmän aitoja ihmiskasvoja. Enemmän sitä upeaa elämän näköistä maailmaa, jossa kaikki ei ole niin kuin suunniteltiin.

some4
© John Jönsson

En väitä, etteikö esteettisesti tarkkaan suunnitellut kuvat olisi kauniita ja etteikö niistä saisi nauttia, rakastan itsekin taiteellisia potretteja. Niitä ihannoidessa ei saisi kuitenkaan unohtaa taiteen ja todellisuuden rajaa. Taide miellyttää silmää harkituilla elementeillään, mutta todellisuus taas on aitoudessaan aivan erityisen viehättävää.

Voi tuntua hassulta ulkopuoliselle, mutta itselleni nämä kuvat olivat jonkinlainen käännekohta. Siksi haluankin haastaa jokaisen 1) kutsumaan kaverin autenttiseen kuvaussessioon tai ottamaan itsestään rehellisen selfien 2) toteamaan,  että “wau, tältä minä näytän” 3) halutessaan julkaisemaan kuvan sosiaalisessa mediassa hashtagillä #aidotkasvot. Lupaan, että se tulee olemaan kaunein omakuvanne.

❤ Inkeri

8 thoughts on “#aidotkasvot

 1. Hitsi, mikä ajoitus! Mun mies otti musta filmikameralla kuvan asukuvaussession lomassa ja kun näin se, sanoin heti, että en mä tuolta näytä. Mutta kun kuulemma näytän. Tässä taisi olla juuri se ilmiö, että ehtinyt kääntää päätä, siristää silmiä ja räväyttää hymyä kameralle. Pitääkin kysyä, jos saisin julkaista kuvan ja osallistua tähän. ❤

  Like

  1. Eikä, ihan sama kokemus kun mulla siis! Mun kuvaajakaveri kans sanoi, että huomasi selvästi, missä kuvissa yritin jotain ja missä en (ja poisti ne, missä yritin liikaa). Ja tämäkös järkytti omaa silmää.. 😅 Osallistu ihmeessä, tällaisia aitoja kuvia tarvitaan enemmän. 🙂 ❤

   Like

 2. Avasin tän postauksen vähän skeptisenä, koska alotuskuvassa oli huolitellun näköinen nainen täydessä tällingissä – sekö on aitoa? Kun luin postauksen loppuun, tajusin, ettei kyse ole meikistä vaan sisältäpäin tulevasta luonnollisuudesta. Tosi hieno postaus ja aion varmasti omaankin blogiin tehdä aiheesta postauksen, huippua!
  Siulla on muutenkin tosi kiva blogi, jään kyllä seuraamaan 🙂 Ja ps. Oot tosi kaunis ihan noin ”tavallisesti” 🙂

  Like

  1. Heippa Emma ja kiitos kommentista. 🙂 Arvelin itsekin, että meikatut kuvani voivat herättää ajatuksia tässä kontekstissa, mutta mahtavaa, että postauksen tarkoitus on lopulta välittynyt, nimenomaan sitä aitoa olemusta tässä haettiin! Innolla odotan myös sun postausta aiheesta! Lämpimästi tervetuloa seurailemaan blogia. ❤

   Like

 3. Ulkopuolisen silmiin nämä näyttävät onnistuneilta, kauniilta kuvilta, mutta ymmärrän hyvin tuon tunteen, että omaan silmiin näyttää vieraalta, kun kuvat eivät olekaan siitä normaalista poseerauskuvakulmasta sillä normaalilla poseerausilmeellä 🙂 Itse koen samanlaisia shokkitiloja, kun näen kuvia, joita mieheni räpsii minusta silloin, kun en ole ennättänyt vetää kasvoilleni juuri sitä tiettyä ilmettä. Tässä on vähän sama ilmiö kuin oman nauhoitetun äänen kuuntelemisessa!

  Like

  1. Kiitos Piia! ❤ Ihan totta! Toisen kuvattavana oleminen on siinä mielessä niin paljon parempi vaihtoehto kuin selfiet, että tulee nähtyä itsensä muissakin kuin siinä vakkarikamerailmeessä. Tai vaikka videokuvattavana, niin tottuu samalla ääneenkin! 😀

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s